
Щорічно, 22 травня відзначається Міжнародний день біологічного різноманіття (International Day for Biological Diversity).
Це свято-заклик до кожної людини, адже наша планета – це наш дім, а біологічне різноманіття є основою життя. Його збереження є необхідним для існування людини. На жаль, інтенсивність використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та знаходяться під загрозою зникнення численні види та екосистеми, постійно зростає загроза генофонду.
Секретаріат Конвенції про біологічне різноманіття закликає відзначити цьогорічний Міжнародний день біорізноманіття за темою: «Наше біорізноманіття, наша їжа, наше здоров’я».
У цьому році Міжнародний день біорізноманіття зосереджується на біорізноманітті як фундаменті нашого харчування та здоров’я. Тема має на меті використання знань та поширення інформації про залежність наших продовольчих систем, харчування від біорізноманіття та здоров’я екосистем. Тема також визначає різноманітність, яку надають наші природні екосистеми для людського існування та добробуту на Землі, одночасно сприяючи іншим цілям Сталого Розвитку, включаючи пом’якшення зміни клімату та адаптацію, відновлення екосистем, чисту воду та нульовий голод.
За останні 100 років, більше ніж 90% сортів рослин зникли з полів фермерів. Породи багатьох домашніх тварин втрачені, на територіях 17 головних у світі рибальських угідь здійснюється рибальство на межі сталих лімітів. На тлі зниження агробіорізноманіття зникають необхідні знання традиційної медицини та місцевих продуктів харчування. Втрата різноманіття раціону виступає одним із факторів ризику для здоров’я людини.
Зв’язки між біорізноманіттям, екосистемами та здоров’я людини глибоко закріплені в Стратегічному плані щодо біорізноманіття на 2011-2020 роки. Вони займають центральне місце в нашому спільному порядку денному для сталого розвитку. Це зосередження на взаємозв’язку біорізноманіття, продовольчих систем та охорони здоров’я, дає можливість обговорювати шляхи підтримки процесу для створення рамок глобального біорізноманіття після 2020 року та допомагати схилити криву втрати біорізноманіття до 2030 року. Конвенція про біорізноманіття спільно з низкою партнерів, включаючи ВООЗ, ФАО, ЮНІСЕФ, ЮНЕСКО, а також інші організації, такі як Фонд ЄАТ та коаліцію з питань продовольства та землекористування FOLU, працюють разом для визначення трансформаційних дій через глобальні продовольчі системи для просування досягнень у підтримці біорізноманіття, клімату, охорони здоров’я та інших відповідних Цілей Сталого Розвитку.